Torta s jagodama i čokoladom - Life Couch

15. svi 2019.

Torta s jagodama i čokoladom

Napokon je počela sezona jagoda, a kako ih ja obožavam, odlučila sam malo eksperimentirati pa je tako nastala ova torta. Ako volite jagode u kombinaciji s čokoladom, mislim da će vam se torta jako svidjeti.😀



 Biskvit:

4 bjelanjka
3 žlice glatkoga brašna
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
50 grama otopljene čokolade za kuhanje
3 žlice kiselog vrhnja
4 žlice šećera

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti šlag. Dodajte im šećer pa miksajte dok se šećer ne otopi. Posebno pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa mikserom umiješajte u bjelanjke. Na kraju ručno umiješajte kiselo vrhnje i otopljenu čokoladu. Izlijete u kalup za torte kojemu ste dno obložili papirom za pečenje, a stranice lagano premazali uljem. Pecite na 200 stupnjeva. Ohlađeni biskvit izvadite iz kalupa, tako da najprije nožem prođete rubove torte. Biskvit stavite na stalak za tortu i uklonite papir za pečenje, a obruč torte vratite nazad (tako da možete staviti mousse od jagoda). Preko biskvita stavite mousse i preljev od čokolade. Prije nego uklonite obruč kalupa, kroz rubove prijeđite nekim tankim nožem da lako možete odvojiti obruč.

Mousse od jagoda:

4 žumanjka
1 jaje
10 dag šećera
3 žlice limunova soka
25 dag jagoda
1 vrećica mljevene bijele želatine
4 žlice vode
400 ml vrhnja za šlag

Žumanjke i jaja miksajte dok se sav šećer ne otopi. Dodajte jaje i miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Na kraju umiksajte i limunov sok. Dobivenu smjesu skuhajte na pari dok se cijela smjesa potpuno ne zagrije i malo zgusne. Skuhanu smjesu ostavite da se potpuno ohladi, najprije na sobnoj temperaturi, a zatim barem pola sata u hladnjaku. Jagode očistite od peteljki i izblendajte npr. štapnim mikserom. Vrhnje za šlag izmiksajte. Neka šlag bude što čvršći. Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite da nabubri 10 minuta. Nakon 10 minuta je otopite na pari. Na kraju mikserom pomiješajte smjesu s jajima, izblendane jagode i šlag te otopljenu želatinu (nju dodajete zadnju). Tortu ostavite u hladnjaku najmanje 5 sati.
  
Preljev od čokolade:

8 dag čokolade za kuhanje
1 dl vrhnja za šlag

Na pari otopite čokoladu za kuhanje i vrhnje za šlag, tako da dobijete glatku i sjajnu smjesu. Prelijte po ohlađenoj torti koja je odstajala u hladnjaku.

Nema komentara:

life.couch. Pokreće Blogger.

Istaknuti post

Najbolje od 2022.

Dragi svi, jedan neizrečeni plan bez roka trajanja je truditi se donositi zanimljiv sadržaj, a vjerujem da ne može zanimljivije od ovoga: up...

Impressum