Najbolje od 2022. - Life Couch

2. sij 2023.

Najbolje od 2022.





Dragi svi,

jedan neizrečeni plan bez roka trajanja je truditi se donositi zanimljiv sadržaj, a vjerujem da ne može zanimljivije od ovoga: upoznajte neke od mojih najdražih kolega na Bookstagramu kroz naslove koje su odabrali kao najbolje u 2022. godini. Da ne duljim - sigurna sam da ćete ga poželjeti spremiti i napuniti tbr listu već danas. Veliko hvala svima koji su pristali izdvojiti vrijeme i slati mi naslove, fotke i opise. Nikakvim posebnim redom, tj. otprilike onako kako su odgovori pristizali:

Kulturna knjižničarka je odabrala naslov kojemu sam i ja dala 5 zvjezdica. Riječ je o romanu Kosti mojih predaka, drugom nastavku domaće fantasy trilogije autorice Ivanke Ferenčić Martinčić (Innamorata). O njemu kaže ovo: Ljubavna priča ovdje dolazi tek pred kraj, ali slow-burn magija proteže se kroz cijelu radnju. U jednom trenutku sam se uhvatila kako ne želim da završi iako znam da me čeka još jedan nastavak. Jednostavno nisam htjela pustiti tu magiju da nestane. 

Njezin cjelovit osvrt nalazi se ovdje. Osim Kostiju, Kulturna preporučuje Prognanice, Drakonu, Korzet i Ponoć u Černobilu.


Pages of Lucy bez dileme ističe knjigu Zar je to Čovjek, Primo Levi (Fraktura), za koju kaže kako je to  jedna od najboljih knjiga na temu holokausta. U Zar je to čovjek autor opisuje što je doživio tijekom svog 11-mjesečnog boravka u koncentracijskom logoru...autor je hladan i suzdržava se od izražavanja osjećaja. Ne iskazuje užas koji je osjećao, već to prepušta čitateljima. Ova knjiga je razlog zbog kojeg volim književnost. Čitav osvrt je tu.












Obožavatelj knjiga (Jurica) odabrao je knjigu Ciganin, ali najljepši domaćeg autora Kristijana Novaka (OceanMore), uz Shuggie Baina (Fraktura) i Genijalnu prijateljicu (Profil). “Črna mati zemla” mi je bila najbolja knjiga 2020. godine. Zbog toga sam imao ogromna očekivanja za ovu knjigu i autor ih je ispunio. Ovo je stvarno klasa iznad velike većina knjiga i uvijek je rado preporučujem. Stvarno trebamo biti ponosni da imamo ovakvog pisca.











Write owl (Biljanu) također je oduševio Shuggie Bain, uz Posljednji let i Pačinko. Douglas Stuart napisao je priču nadahnutu vlastitim iskustvima. Podsjetio je svakoga od nas kako uistinu jest teško boriti se sa životom, no kako je odustajanje od njega uvijek bolnije. Više o Shuggiu pročitajte ovdje. 







ČitamGledamSlušam Tamara voljela je Stedmanovu Svjetlost između oceana (Leo Commerce), Shuggie Bain i Svježu vodu za cvijeće, Tajnu povijest i zagonetku ruže. Ova nam priča otvara nebrojena pitanja, ali na mnoge i odgovara, suočava nas s tom patnjom, pokazuje kako dobri ljudi jednom odlukom mogu uništiti živote mnogih. A najgore od svega je što im ne možemo, ali i ne želimo suditi. Što ih čak možemo i razumijeti, a ne želimo zamisliti horor koji su takve odluke učinile.














Lamona books (Andrea) bira Leksikon svjetla i tame (Hena.com). Arhivsko pretraživanje i razgovori o prošlosti sa članovima obitelji, jedno nevino dječje pitanje: “Zašto su ih ubili, tata?” na koje nije imao odgovor izvukli su iz zaborava Hirscha Komissara, Židova koji je zatočen i ubijen u jednom od okrutnih progroma, prapradjeda tog dječaka koji je pitanje postavio pročitavši njegovo ime na jednom od kamenja spoticanja – pločicama od bronce na kojima su ugravirana imena Židova koje su ubili nacisti. Simon Stranger opisao je povijest obitelji Komissar, ali i rekonstruirao životni put zločinca zatočenog u ludilu vlastitih kompleksa, a posebnost ovog potresnog dijela čine poglavlja koja prate abecedu. Puni osvrt je ovdje. 








Just Željka uvijek ima zanimljive i originalne preporuke te je za vas izdvojila tri naslova:

  1. Na kraju balade (Mozaik knjiga) - Anne Griffin: Plakala sam toliko puta da sam prestala brojati. Ta tuga (i ne samo ona već i neočekivani načini nošenja s njom, zatim ego, pa propitivanje svega, a najviše samoga sebe, suočavanje s propuštenim boljim, ispravnijim odlukama, "sada bih to drugačije" djelići ispovijesti...), tako opipljiva, ali niti u jednom trenutku patetična, ispričana iz muške perspektive koja baš onako posebno gađa žensko srce. Želite naučiti nešto o životu, sve vam je tu, unutar ovih korica.
  2. Moti on the water - Leylah Attar: Ovo je pravi, lagani, ljetni escapist roman, a umjesto pretjeranog romantiziranja ljubavnog odnosa, Moti on the Water je prepuna romantiziranja hrane i njene uloge u zajednici, ljubavi prema moru i povlačenja paralele sa slobodom, a ruku pod ruku s time imamo zabavno "pikanje" grčke kulture i društva.
  3.  Carrie Soto Is Back - Taylor Jenkins Reid: Smatram i da je ovaj roman odlično prikazao kako netko može biti velik, može biti i jaka ženska figura, ali mu to ne garantira da će ga drugi poštovati.Carrie nije bila miljenica niti suparnica niti publike niti medija. Onako iskreno, Carrie nije lik kojeg bih poželjela imati za prijateljicu. Za trenera da, ali za prijateljicu ne. 



Knihomolka Jelena odabrala je Susjeda Marine Vujčić (VBZ), još jedan domaći naslov! Marina je pravo osvježenje u mojem čitateljskom svijetu. Susjed je napisan na jednostavan način, imate osjećaj kao da čitate dnevnik, a čak i tragični trenutci su imali dozu duhovitosti...rekla bih da je ova knjiga na mene djelovala i terapeutski. Čitav osvrt je ovdje, a od novih naslova Jelena preporučuje Šifru, Sobaricu i Planine pjevaju. 














Veliko Možda Andrea odabrala je Mačka koji je spasio knjige (Sonatina), uz 10 minuta i 38 sekundi od Elif  Shafak (Hena.com) i Daisy Jones (Vorto Palabra). 

Mačak koji je spasio knjige je doista očaravajuća priča o dječaku, knjižnici i mačku koji govori. Najljepša knjiga na mojoj polici, omiljena pročitana priča koja služi kao prijateljski podsjetnik na radosti čitanja! Ljubitelji neobične fikcije će pojesti ovu knjigu. Kratak je, elegantan i čini nadrealno stvarnim.
















Barbara i Željka iz HJ Za Sve preporučuju Stolarevu kći Marine Vujčić (Fraktura) i Mladenka kostonoga Želimira Periša (OceanMore). O Stolarevoj kćeri Barbara kaže sljedeće: Dnevnički zapisi Marine Vujčić bude ljubav prema umjetnosti, ljepotama prirode i – sebi. Stil pisanja Marine Vujčić iznova me oduševljava – njezine su rečenice konkretne i izravne, a opet emotivne i nježne. Naizgled jednostavne, a nevjerojatno mudre i slojevite. Ova knjiga tjera na samoponiranje. Ako na njega niste spremni, pričekajte bolji trenutak, a zatim zaronite. 



A Željka Periša opisuje kao pisca čarobnjaka. Nakon čitanja Mladenke pisanje vidim kao čistu magiju. Zvuči zanimljivo, zar ne?





BookDragon13 Lana odabrala je Svježu vodu za cvijeće (Sonatina), a dodatno preporučuje: Tajna povijest (Algoritam), Projekt Spasitelj (Lumen), Marina (Fraktura) i Gallant (Sonatina). Svježa voda joj je bila predivno napisana, emotivna, moćna. Nakon stotinjak stranica bila sam potpuno uvučena u priču. To su one knjige kod kojih vas zanima kraj, a istovremeno ne želite da završi. 









Readinglist1 Tajana odabrala je Pačinko (Hena.com), close second su Ptice umiru pjevajući, a preporučuje i Te sitnice, Zagonetku ruže, Projekt spasitelj, Dobri sin i Hanu. Ovaj roman ima svoju težinu, kompleksnost i slojevitost, ali neka vas to ne odbije - dapače poglavlja su pisana jednostavnim stilom, a izmjenjivanjem priča četiri lika razbija se ta težina i stvara dinamika čitanja.











Tea Delighted Bookworm bira Zadnju kuću u Nepotrebnoj ulici (Sonatina), Projekt Spasitelj (Lumen) i Palaču od papira (Znanje).  Sve što mogu napisati o ovoj genijalnoj knjizi je premalo. Ne pronalazim riječi koje imaju dovoljno veliko značenje – veliko toliko koliko ova knjiga to zaslužuje.










Meni je ova knjiga bila toliko dobra da vam ne mogu ni opisati svoje oduševljenje na samom kraju. Andy Weir je jedini autor SF-a kojeg sam ja ikada čitala i obožavam njegov stil pisanja.











Moram priznati da su i mene influensali, a posebno me veseli što su mnogi od njih preporučili baš domaće autore. Koji su vaši favoriti?

Nema komentara:

life.couch. Pokreće Blogger.

Istaknuti post

Najbolje od 2022.

Dragi svi, jedan neizrečeni plan bez roka trajanja je truditi se donositi zanimljiv sadržaj, a vjerujem da ne može zanimljivije od ovoga: up...

Impressum