Platneni ulošci - uvod i moje iskustvo - Life Couch

18. srp 2019.

Platneni ulošci - uvod i moje iskustvo

Cure, žene, majke, jednom riječju kraljice! Današnja je tema mjesečnica, zapravo ulošci, ali i onako nema jednoga bez drugoga...Ne znam kako vi, al ja je stvarno ne podnosim najbolje 😢. Znate ono padanje u nesvijest, povraćanje, bol u bedrima i trbuhu? Tu sam 🙋, sve to imam i prolazim iz mjeseca u mjesec! Nažalost... Nakon što sam rodila još mi je gore (a i prije nije baš bilo bajno). Svi mi imamo svoje navike. Neke koriste "obične" uloške, neke platnene, tu su i tamponi i menstrualne čašice. I sve je to ok! Treba se s tim izboriti! E sad, ukoliko želite saznati više o platnenim ulošcima ovo je pravi post za vas!


 Tamo negdje prije godinu i pol odlučila sam se isprobati platnene uloške. Kako i zašto možete pročitati (uskoro) u zasebnom postu. Blagodati te vrste uložaka su prvenstveno zdravstvene prirode (gljivice i ostale ludosti s kojim treba izaći na kraj), ali ne smijemo zapostaviti niti prirodu. Zamislite koliko plastike mi zapravo potrošimo? Uzmimo samo primjer pelena i uložaka. Istraživanje su pokazala da približno cijelu jednu prosječnu kuću (a znamo kakve su one kod nas 😂🙄) napunio pelenama. U razdoblju korištenja naravno. Iskreno, meni je muka samo kad razmislim o tome. Nadodajte još i uloške. E, to je poprilično loše! A sad nadodajte i ostale stvari, tipa ambalažu... meni je skoro loše došlo. Još jedna od pozitivnih stvari (među boljima doduše, jer tko ne voli to 😉) su i financije. S ovim ulošcima štedite novčiće. I to dosta njih. Dobro, to vrijedi samo u slučaju da ne postanete malo zaluđeni svim tim dezenima koji vrebaju tu negdje iz prikrajka 😅. Jedan uložak može trajati preko 5 godina, često i duže. Dakle, nakon te početne investicije možete biti dugo mirni.

Meni je jedna od boljih stvari da nema onoga mirisa/smrada i nema onoga neugodnog ljepljivog osjećaja... Posebno ljeti.

Probala sam jako puno platnenih uložaka i mislim da je to dobra stvar jer se unaprijed teško može pogoditi što će nekome najbolje odgovarati. Zvuči kao da je to ne znam što, ali zbilja neki ulošci bolje stoje, neki lošije. Ja za sada imam uloške od Dolise, Naomi, Molly, Dottie, Boo&Boo (ex Tratinčica), Allegre, Lulapu i Kreativnog kutka.




Ja sam išla otprilike na 10 malih/dnevnih (15-20 cm), srednjih/menstrualnih (20-35 cm) i 10 velikih/noćnih (35+ cm). Kod mene ih je ispalo malo više 😂, al' ovo bi trebalo biti dovoljno. Ovisi zapravo i o samoj mjesečnici. Ja imam obilno krvarenje i jako me boli. Zato se još uvijek nisam odlučila isprobati čašicu. Od boli se naime ne sjetim niti cerviks izmjeriti 😲. Također, ovisi i o tome koliko ih često mislite prati.
Unutar svih ovih osnovnih veličina postoje naravno razlike. To se sve možete dogovoriti sa šivalicama. Koji centimetar gore-dolje kod pojedinih oblika ništa ne znači i svi će vam rado izaći u susret. Osim ovih klasičnih noćnih, postoje i oni još veći (cca 40 cm). Meni oni predstavljaju spas za po noći.

Malo o samoj anatomiji uložaka. Svaki se uložak sastoji od nekoliko slojeva. Za saznati više informacija najbolje je pogledati kod šivalica. 
Ono što je zajedničko većini njih, posebno menstrualnim ulošcima je to da na dnu imaju PUL (Polyurethane Laminate), nepropusnu tkaninu, tako da se ne morate bojati da će propustiti, a usput ta tkanina i "diše". Dobro upijaju, od materijala zbilja ima svašta: bambus, frotir, pamuk, konoplja... E sad, može se dogoditi (kao meni npr.) da menstruacija ima svoj put (ne znam kako bih to drugačije opisala). Meni "bježi" na desnu stranu, tako da mi je nekoliko puta znalo propustiti i otići na krilca (koja se pak sklapaju/povežu s drukeruma). U tom slučaju bih preporučila češće mijenjanje uložaka. Mislim, nažalost druga opcija i ne postoji ako želite nastaviti s tom vrstom uložaka. Moram napomenuti na dnevni ulošci mogu, ali ine moraju imati PUL. Ako nema meni to i ne odgovara u potpunosti jer mi (naravno) probije. Pa čisto obratite pažnju na to.
Od oblika nema što nisam isprobala. Vidi se iz priloženog. Dakle, možete svašta isprobati, a pojedini će vam odgovarati bolje od drugih. To vam nitko ne može reći i to morate sami isprobati. Znam da istiskuje i vremena i novca, ali isplati se. 😂





Malo o načinu skladištenja do pranja. Imamo mokro i suho čuvanje. E sad, kod suhog se može na mrlju staviti malo sapuna za mrlje, isprati ručno taj sapun i staviti sušiti. Kada se osuši može normalno čekati na pranje. Ili pak, možete ostaviti krv da se samo prosuši pa staviti normalno kasnije na pranje. To ja doduše ne bih savjetovala radi mrlja. Mokro čuvanje (tako ja radim)...ulošci se stave u kanticu i preliju hladnom vodom. Nikako toplom ili vrućom jer to nije dobro za mrlje. Jedna je šivalica savjetovala da se u vodu može dodati malo Oxy power praška (ja to više ne radim jer ne želim uključivati puno dodataka). Mislim da bi svrha toga trebala biti da se što uspješnije isperu mrlje. Da se razumijemo, one znaju ostati na svjetlijim ulošcima. U tom slučaju ih možete staviti na sušenje i okrenuti suncu koje bi trebalo "izvući" mrlju. Iskreno meni to baš i nije uvijek uspjelo. Nemam pojma do čega je. Meni te mrlje ništa ne znače (hej, pa to je moja krv) pa ako ostanu ne brinem se jer znam da će s nekoliko pranja uspješno izaći. Može se prati na 60°C ili 90°C. Ja uvijek perem na 60°C i zadovoljna sam. Može se i iskuhati, samo treba voditi računa da će manje trajati. Isto kao i kod mokrog načina čuvanja. Tako barem kažu. Prilikom pranja uložaka sugerira se da koristite što manje kemije, tj. što manje omekšivača. Ja stavljam uglavnom alkoholni ocat.

Transport...za prijenos uložaka ja (i većina koliko sam primjetila) koristim Wet bag. Riječ je o "torbi/ci" koja sadrži PUL, dakle vodootporna je (da ne kažem krvootporna 😂😂). Imate različite dimenzije i oblike Wet bagova, na vama je samo da odlučite za koliko uložaka vam točno treba i za što će vam točno služiti. Ja ih imam više 😅. Za jedan uložak, za tri i za hrpu njih (Wet bag za pelene, ali ja ga sad koristim za uloške).


Nekoliko savjeta još:
-Uloške nemojte glačati jer im to smanjuje moć upijanja.
-Ne znam zašto puno cura govori o njihovoj vidljivosti...meni se oni nisu nikada vidjeli ili nadzirali. Međutim čak i za to postoji rješenje u vidu tanjih uložaka. Samo treba isprevrtati sve opcije.

-Eh, da. Često čujem da ti ulošci lako klize po gaćicama...meni je jedan ili dva. Tada sam shvatila da mi je najbolje kad imam mjesečnicu odabirati što uži model gaćica, tako da mi bolje drži sve to na mjestu.

Za kraj shvaćam da ovi ulošci nisu za svakoga, ali možda im možete dati šansu. Nema potrebe odmah odbiti tu ideju i biti isključiv. Jednom kad se naviknete, male su šanse za povratak na staro. 

Osim šivalica za koje sam rekla da imam njihove uloške (na svako ime možete kliknuti i odvesti će vas na njihove stranice), stavljam vam linkove za ostale tete koje se bave šivanjem uložaka. Tako da vam bude lakše. Nadam se da ćete baciti pogled i razmisliti. 😊 Imate vremena za razmisliti, ipak je sad vrijeme godišnjih odmora .

-Knofek
-Vila Sunčica
-Mamina blaga
-Flafi
-Coki loki
-dajdaj
-Artesana
-Baby LeKa

Pozdrav, A.

P.S. Ukoliko imate Facebook...tamo postoji odlična grupa, PU-Platneni ulošci i MČ-Menstrualne čašice za žene, pa obavezno škicnite za više informacija.

Nema komentara:

life.couch. Pokreće Blogger.

Istaknuti post

Najbolje od 2022.

Dragi svi, jedan neizrečeni plan bez roka trajanja je truditi se donositi zanimljiv sadržaj, a vjerujem da ne može zanimljivije od ovoga: up...

Impressum