Helsinki - Life Couch

24. kol 2019.

Helsinki

A: Želja vam je posjetiti Helsinki? Super! I nama je. Pročitajte ovaj tekst i odletite do dalekog (ili ne tako dalekog) Helsinkija. Za nas piše D., kojem ovim putem zahvaljujemo. Pa evo ga...

Teško je pisati recenziju i davati upute za određene aktivnosti budući da se ukusi razlikuju ovisno što netko očekuje od turističke destinacije.

Općenito govoreći, Helsinki vam se može doimati malo „sterilan“ budući da nema impozantnih građevina i sl., ali definitivno nije grad kojeg ćete zaboraviti. Nama su u posebnom sjećanju ostali veliki uređeni parkovi kojih je u Helsinkiju jako puno. Parkovi su mjesto gdje Finci vole uživati na suncu, organizirati piknik, igrati se s djecom, pobjeći iz ureda i dio posla obaviti uz kavu ispod nekog stabla…Dojam je da su parkovi jako bitan dio njihove kulture i njima posvećuju jaku pažnju. Osobno bih izdvojio Kaivopuisto, Hesperianpuisto i Sibeliuksen puisto koji je dosta popularan među turistima (tamo se nalazi spomenik skladatelju Jeanu Sibeliusu), a u blizini je i velika plaža (Hietaranta beach) za one odvažne koji žele iskustvo kupanja u Baltiku (naš sin se bez problema odlučio zaigrati u plićaku).

Statue na ulazu u glavni kolodvor.

Što se tiče šopinga, u centru se nalazi nekoliko shopping centara (najveći je Stockmann), a u ulici Alexanterinkatu ćete naći više-manje sve brandove kao i u drugim europskim metropolama.

O restoranima ne mogu puno reći jer smo uglavnom jeli kod kuće. Hrana im je dosta ukusna, a jako cijene ribu. Često smo jeli lososa i nikad nismo ostali razočarani bez obzira na koji način je pripreman. Nekoliko godina prije, imali smo priliku posjetiti Laponiju i tamo smo jeli njihov nacionalni specijalitet. Iako prekrasno izgledaju na snijegu, sobovi su i jako, jako ukusni na tanjuru. Ograničavajući čimbenik za uživanje u gastronomiji su zbilja visoke cijene u restoranima. Njihov standard je zbilja visok, a i prosječan Finac smatra da je hranjenje u lijepim restoranima veliki luksuz na koji se ne odlučuju previše često. Za gastronomske ljubitelje preporučam da obavezno posjete Kauppatori (Market square) i u neposrednoj blizini Vanha kauppahalli (Old market) gdje ćete na brojnim štandovima naći nacionalne specijalitete po koliko-toliko razumnim cijenama, sezonsko voće i povrće, suvenire itd. Kafići su malo drukčiji nego kod nas. Na većini mjesta sami morate naručiti piće na šanku i potom pronaći slobodan stol. Iskreno nismo navikli na takvu vrstu usluge i malo se osjećaš zakinuto kad takvu „uslugu“ papreno platiš (kava oko 4 eura, pivo 6-9 eura). Cijene u supermarketima su kao i naše, možda tek neznatno više, stoga prosječan Finac sa svojim primanjima može jako ugodno živjeti. I skoro da sam zaboravio naglasiti da imaju odlične čokolade (Fazer i Tupla).

Pogled na katedralu.

Nezaobilazna razglednica Helsinkija je Trg senata sa zbilja prekrasnom helsinškom katedralom (evangelistička). Cijeli trg i stepenice ispred katedrale su pune ljudi, pogotovo za sunčanih dana. Naš sin obožava stepenice otkako je propuzao. Ovo mu je bio veliki zalogaj, ali nije posustao. Nedaleko se nalazi i Uspenski katedrala (ortodoksna) prepoznatljiva po svojim zlatnim kupolama. Ne mogu sa sigurnošću reći, ali mislim da je ulaz u ove dvije katedrale besplatan. Posebna turistička atrakcija je Temppeliaukio (crkva u stijeni). Jako čudna crkva koja je napravljena ispod zemlje (ulaz se naplaćuje nekoliko eura). Od ostalih znamenitosti izdvojit ću još parlament, nacionalni muzej, Kiasma (Muzej moderne umjetnosti) te odnedavno otvorena ogromna, moderna centralna knjižnica - Oodi. Teško mogu opisati kako je unutra sve posloženo i uređeno – sve je podređeno posjetiocu da se osjeća maksimalno ugodno, bez obzira je li došao popiti kavu i pročitati novine, studentu koji uči za ispit ili roditeljima koji će u igraonici čitati slikovnice svojoj djeci. To su detalji u kojima im zavidim zašto mi ne živimo u tako uređenom društvu. Ljubitelji životinja također ne bi trebali zaobići posjet zoološkom vrtu smještenom na otoku Korkeasaari.

Katedrala u Helsinkiju

Uspenski katedrala

Kako još provesti vrijeme u Helsinkiju? Toplo preporučam izlet na Suomelinnu. Radi se o povijesnoj - vojnoj utvrdi smještenoj na malom otočiću nedaleko od centra. Lokalitet je upisan na UNESCO popis kao jedinstven primjer europske pomorske utvrde. Izbjegnite turističke rute na navedeni lokalitet jer ćete ih bespotrebno preplatiti budući da javnim transportom (mali trajekt) za 15ak minuta možete biti na otoku. Nedaleko od Helsinkija nalazi se Nuuksio nacionalni park i svakako ga posjetite. Šteta je doći u Finsku i ne osjetiti zemlju tisuću jezera. Šume i jezera su zbilja impozantni te ih možete doživjeti u ovom nacionalnom parku bez da organizirate udaljenije i skuplje izlete u unutrašnjost i sjever Finske.

Suomelinna

Jednodnevno putovanje kruzerom u Stockholm.

Za one koji imaju viška vremena, a uzevši u obzir da Helsinki nije velik grad, savjetujem napraviti izlete u susjedne zemlje. Postoje vrhunske opcije noćnog kruzera za Stockholm te nekoliko različitih vrsta prijevoza (trajekti i katamarani) za puno bliži Tallinn. Nedaleko od Helsinkija (nekih 45min vožnje) nalazi se jedan stari gradić Porvoo kojeg također toplo preporučamo.

Porvoo
Ukratko to bi bio naš kratki dojam Finske. Ukoliko tražite nešto novo, ova destinacija vas vjerojatno neće razočarati. Danas vrlo jeftino možete doći do Helsinkija jer nekoliko aviokompanija povezuje direktno Split (preporučam Norwegian), a postoji i direktan let i iz Zagreba.

Nakon što zavolite taj sjevernjački duh, mnogi od vas će se poželjeti vratiti…a tad se čujemo na blogu o Laponiji. Napraviti ćemo osvrt prema zimskom ugođaju kad se baš nećemo previše izležavati po parkovima.

Ekipa LC se zahvaljuje D. na ovom divnom članku!

Nema komentara:

life.couch. Pokreće Blogger.

Istaknuti post

Najbolje od 2022.

Dragi svi, jedan neizrečeni plan bez roka trajanja je truditi se donositi zanimljiv sadržaj, a vjerujem da ne može zanimljivije od ovoga: up...

Impressum