Uskrsne pogače - Life Couch

10. tra 2019.

Uskrsne pogače


Pogača, sirnica ili pinca. Postoje različiti nazivi za ovu tradicionalnu hrvatsku slasticu. Priprema se u vrijeme Uskrsa, a Uskrs je u većini obitelji nezamisliv bez nje. Isprobala sam nekoliko recepata za pogače, ali nikad nisam bila potpuno zadovoljna pa sam kombinirajući najbolje od njih došla do ovoga recepta. Nadam se da će se i vama pogače prema ovome receptu svidjeti jednako kao i meni.



Sastojci:

1 jaje
2 žumanjka
10 dag šećera + 1 žličica šećera
1 vanilin šećer
Prstohvat soli
1 žličica ekstrakta vanilije
Naribana kora ¼ naranče
Naribana kora ¼  limuna
Sok ½  naranče
Sok ½ limuna
Pola margarina (12,5 dag)
2 dl mlijeka
3 dag svježeg kvasca
60 dag glatkoga brašna

Postupak izrade:

Na početku jedna napomena. Svi sastojci vam obvezno trebaju biti sobne temperature.
Mikserom pjenasto izmiješajte jaja, žumanjke, šećer i vanilin šećer. Dodajte aromu vanilije, sol, narančinu i limunovu koru, margarin te sok naranče i limuna (također umiješajte mikserom). Nakon toga u manjoj posudi zagrijete mlijeko (ne smije biti vruće, već mlako) i žličicu šećera. U mlako mlijeko dodajte svježi kvasac, promiješajte i pustite da se podiže na toplom. Kvasac dodajte već pripremljenoj smjesi s jajima. Lagano promiješajte rukom. Nakon toga smjesi dodajte brašno. Nemojte odmah sve dodati, već postepeno (nekada će vam biti potrebno manje od 60 dag – to ovisi npr. o veličini jaja ili narančama i limunima iz kojih cijedite sok). Brašno dodajete dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Meni uglavnom bude potrebo oko 60 dag brašna. Smjesa treba biti mekana. Kada ste ga umijesili, tijesto ostavite na toplome da se podiže. Ja svoje stavim u pećnicu koju sam zagrijala na najmanjoj temperaturi, a nakon toga ugasila. Za vrijeme podizanja tijesta u pećnici, u nju stavim i jednu manju posudu s vrelom vodom. Zbog isparavanja vode, tijesto tijekom podizanja neće ispucati i neće se stvoriti korica. Kada se tijesto podigne prerežite ga na dva dijela, oblikujte dvije kugle i još jednom ostavite da se podiže. Pet minuta prije pečenja svaku kuglu premažite mlakom vodom (to radite kuharskim kistom) i zarežite kao na fotografiji ispod. Pecite ih na 160 stupnjeva. 5 - 10 min prije kraja pečenja premažite ih razmućenim jajetom (ovisi kakvu boju želite, ako želite da budu tamnije onda prije, a ako želite svjetlije 5 min je dovoljno). Ako vam vrhovi prebrzo potamne, pogače prekrijte aluminijskom folijom i nastavite ih tako peći. Vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici.

I.


Nema komentara:

life.couch. Pokreće Blogger.

Istaknuti post

Najbolje od 2022.

Dragi svi, jedan neizrečeni plan bez roka trajanja je truditi se donositi zanimljiv sadržaj, a vjerujem da ne može zanimljivije od ovoga: up...

Impressum