Modne misli za žene 21. stoljeća - Life Couch

22. tra 2019.

Modne misli za žene 21. stoljeća

Drage naše,

kada ste zadnji put doživjele onu, tipično žensku, nemam-što-za-obući situaciju? Moja traje već nekoliko tjedana i moram si priznati da me malo toga u mom ormaru trenutno inspirira, tako da vrijeme kratim (i uljepšavam) pretjeranim proučavanjem živih te online izloga.



Iako moda nije tipično moj prvi prioritet kada govorimo o životnom stilu te ''samobrizi'', ovog proljeća nešto je ipak drugačije. Po prvi put nakon dugo vremena osjećam da mi se ukus mijenja, gubim stereotipe o modi kao posve površnoj aktivnosti i umjesto toga, po prvi put je doživljavam kao potencijalno moćno igralište za nas odrasle koji više ne stanemo u pješčanike...primjećujem kako je čak i poneki sitni detalj u stanju ispričati zapanjujuće točnu priču o našoj osobnosti koja se konstantno mijenja, baš kao i sama moda.
No, moje prvo pitanje u potrazi s novim stilom i općenito razumijevanjem što taj pojam predstavlja bilo je - odakle krenuti? Kako pronaći idealni omjer modernog i unikatnog, kako se ne izgubiti u masovnoj ponudi, kako dobiti pravu vrijednost za novac? Pitanja je mnogo, a pogreške koštaju. Mogla bih nabrajati koliko sam samo puta oduševljeno donijela kući vrećice prepune stvari koje nikada nisu ugledale svjetlo dana. Iako stil na nekim ljudima djeluje tako lepršavo i prirodno, ja sam na vlastitom primjeru naučila kako je potrebno i te kako puno planiranja, promišljanja i preispitivanja. U bespućima tzv. fast fashion industrije, moram dodati nekoliko kratkih uputa i podsjetnika, za sve vas koji ste također u potrazi za nadahnućima i opterećenim dilemama savjesnih, odraslih ljudi.

  • Ne morate kupiti sve što vam se svidi. Ponavljajte za mnom...ne morate ništa, nekada je poslijepodne u kabini za presvlačenje (dobro, pod uvjetom da su dovoljno čiste) dovoljno zabave samo po sebi, a u isto vrijeme možete dobiti inspiraciju kako iskoristiti poneki stari komad na drugačiji način. Nikada ne kupujem baš sve što mi se svidi, čak niti sve što bih si mogla priuštiti, već odluka pada kada je ljubav toliko jaka ili kada ciljano tražim određeni odjevni predmet. Čak i tada većinu kupnji prespavam da bih se kroz koji dan ponovno vratila i promotrila istu stvar svježim očima. Mislim da mi je to uštedjelo kraći godišnji odmor i natjeralo da prestanem slaviti svjetski praznik pod nazivom dan-kada-sjeda-plaća.
  • Identificirajte modne marke čiji stil se dobro uklapa u vašu životnu filozofiju i držite se njih, a ostale izbjegavajte. Možda zvuči pomalo drastično, ali ako malo razmislite, nešto slično već radite - u shopping centrima prvo posjetite omiljene dućane; pratite ih na društvenim mrežama; u ormaru imate većinu njihovih artikala itd. To ima smisla iz više razloga: prvi je taj što si štedite vrijeme, a vrijeme je novac. Drugi, još važniji, je taj što se artikli iste modne marke lakše međusobno kombiniraju (zbog palete boja, krojeva, uzoraka itd) te će uvijek izgledati kao da idu jedan uz drugi. I treće, ako budete vjerni određenim ključnim igračima, i vama će biti jasnije kojem stilu naginjete i manje ćete lutati, a drugima ćete biti prepoznatljivi.
  • Pokušajte uložiti u bezvremenske komade i klasične odjevne predmete, a štedite na trendovima. Da, sako s uzorkom zmijske kože je divna stvar, ako mene pitate. No, sumnjam da ću ga htjeti nositi sa 40 godina (javit ću vam jesam li bila u pravu), a sasvim sigurno ga neću htjeti nositi 7 dana u tjednu. Zato bih uvijek uložila u sako neutralnih boja koji će me vjerno pratiti u svim mogućim prilikama i neprilikama. Od ostalih klasika/stvari za koje vrijedi potrošiti koju kunu više, izdvojila bih: obične t-shirtice (crna ili bijela), traperice koje vam stoje kao salivene, kvalitetno pamučno donje rublje, lounge wear i pidžame (ja preferiram Benetton jer imaju odličan egipatski pamuk), kao i bilo koji komad za poslovni look kojeg planirate iznositi do besvijesti. Trendovi su prolazni pa je jasno da zbog njih ne treba razbijati kasice-prasice, ali nije zabranjeno eksperimentirati jeftinijim varijantama.
  • Iznenadite ljude (i sebe) povremeno svojim odjevnim kombinacijama. Ako ste pobornica klasičnog izgleda ili vam drugi govore da ste previše predvidljivi, stvorite neočekivani obrat jarko crvenim sakoom, cipelama za zanimljivim uzorkom, neobičnom maramom ili glomaznim naušnicama u obliku omiljene životinje. Ideja ima pregršt, samo se odvažite. Isto tako, ako vaš ormar vrišti iskričavim šarenilom boja i tekstura, iznenadite svijet klasičnim crnim odijelom i demonstrirajte svoju suptilnu stranu. U oba slučaja, komplimenti neće izostati, garantirano.
  • Zaboravite na trenutak Instragram. Možda si pomalo pilim granu na kojoj sjedimo, ali u današnje vrijeme većina svjetskog stila svela se na Instagram i brendove u usponu kao što su Missguided, Fashion Nova, Pretty Little Thing i ostale kineske podružnice istog kapitalnog projekta, a to je apsolutno nikakva kvaliteta upakirana u more poznatih zaštitnih lica, retuširanja i nimalo suptilne reklame. Ne mogu (i ne moraju) svi nositi zelenu periku, odrezani topić do pupka i glomazne tenisice poput Kylie Jenner. Zašto i bi? I kud bi išli u tom izdanju, pobogu? Za nas obične smrtnike od krvi i mesa potrebna je funkcionalna moda koja se može uklopiti u naš životni stil. Ne mogu zamisliti kako bi ljudi reagirali na mene sa zelenom kosom usred bijela dana, a da nije Noć vještica. Isto vrijedi i za make-up, ali to je već sasvim druga tema (pisat ću i o tome, ako me lijepo zamolite J).
A sada ste vi na redu - recite nam koji vam se savjet čini najkorisnijim i što ste dosada isprobali u potrazi za stilom našim svagdašnjima. Također, slobodno u komentarima nastavite popis novim mudrim prijedlozima. 

Do skora,
K!




Photos by Pixabay

Nema komentara:

life.couch. Pokreće Blogger.

Istaknuti post

Najbolje od 2022.

Dragi svi, jedan neizrečeni plan bez roka trajanja je truditi se donositi zanimljiv sadržaj, a vjerujem da ne može zanimljivije od ovoga: up...

Impressum