24. velj 2020.

Medena pita

Kad sam s 10 godina počela peći kolače, ovaj kolač mi je bio među prvima koje sam napravila. Radila sam ga neko vrijeme, a onda su neki novi recepti "odvukli pažnju". Otad je prošlo puuuuno godina (20😱), a prije nekoliko mjeseci sam listajući neke stare recepte naišla i na Medenu pitu. Napokon sam uhvatila malo vremena i pripremila kolač. Neke stvari sam izmijenila, uglavnom količinu sastojaka.



Kore:
2 jaja
7 dag maslaca sobne temperature
12 dag meda
1 vanilin šećer
14 dag šećera u prahu
55 dag glatkog brašna
1 prašak za pecivo

Jaja pjenasto umutite. Dodajte maslac, med, šećer i vanilin šećer pa izmiješajte mikserom. Brašno i prašak za pecivo promiješajte pa dodajte smjesi s jajima. Umijesite tijesto (po potrebi dodajte još brašna) pa ga podijelite na 4 jednaka dijela. Na papiru za pečenje razvaljajte 4 tanke kore veličine A4 papira. Pecite ih na 180 stupnjeva (gotove su kad lagano porumene, ne smiju se prepeći). 

Krema:
Pola litre mlijeka
1 vanilin šećer
1 žličica arome vanilije
15 dag šećera
6 žlica glatkoga brašna
1 margarin

2 dl mlijeka pomiješajte s brašnom, šećerom, vanilin šećerom i aromom vanilije. Ostatak mlijeka stavite da zakuha. U uzavrelo mlijeko dodajte smjesu s brašnom i skuhajte. Kad se skuha, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. U hladno dodajte margarin i dobro izmiksajte. Podijelite na 3 jednaka dijela i premažite ohlađene kore (na zadnju ide glazura). Ohladite i režite po želji.

Glazura:
8 dag čokolade za kuhanje
5 dag maslaca

Maslac i čokoladu otopite na pari. Miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Prelijte po kolaču.


Nema komentara:

Objavi komentar