Vjerujem da ste svi probali orahnjaču, tako da vam danas ne donosim recept za neki inovativan kolač, ali tradicija je ponekad najbolji izbor.😀Odlučila sam objaviti ovaj recept jer većina ljudi ima neku svoju, posebnu verziju recepta, a tako je i kod mene pa tko zna, možda se nekome svidi baš orahnjača pripremljena na ovaj način! U nastavku provjerite kako izgleda moja verzija orahnjače.
Tijesto*:
65 dag oštrog brašna
1 jaje
2 žumanjka
2 dl mlijeka
3 dag svježeg kvasca
1 dl suncokretovog ulja
3 žlice kiselog vrhnja s 20% mm
8 dag šećera
1 vanilin šećer
Pola žličice soli
*svi sastojci trebaju biti sobne temperature
Nadjev:
40 dag mljevenih oraha
3 velike žlice šećera
1 vanilin šećer
2 bjelanjka
2, 5 dl mlijeka
Jaje, žumanjke, 5 dag šećera i vanilin šećer miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte ulje, sol i kiselo vrhnje pa opet promiksajte. Mlijeko pomiješajte s 3 dag šećera i zagrijete da bude mlako. U mlako mlijeko dodajte žličicu brašna i kvasac pa ostavite da se podigne. Kad se kvasac podigne, dodajte u prethodno pripremljenu smjesu s jajima i malo pomiješajte rukama. Dodajte brašno i umijesite tijesto. Podijelite ga na dva dijela i ostavite da se podiže na topom mjestu.
Dok se tijesto podiže, pripremite nadjev. Mlijeko, šećer i vanilin šećer zakuhajte pa vrelo prelijete preko oraha i dobro promiješajte. Ostavite da se malo ohladi. Od bjelanjaka napravite snijeg pa umiješajte u orahe.
Kad se tijesto podigne tanko ga razvaljajte i premažite toplim nadjevom (ne vrelim). Zarolajte ga i pecite na 180 stupnjeva (oko pola sata, vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici). Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar